9 x Noord (on)gestoord! 9 x Noord (on)gestoord!

9 x Noord (on)gestoord!

Inspiratie

Sinds een paar jaar woon ik (Maartje) in Amsterdam Noord en ik kan je vertellen: het is niet meer zo stil aan de overkant. Voor mij persoonlijk is het al een tijdje gedaan met de rust sinds de komst van een mini die nu 7 maanden is. De kroeg bezoeken we nu vooral op zaterdagmiddag en dus werd het hoog tijd nieuw culinair heil te zoeken in eigen hood. Want hoewel we terug blijven komen bij Cafe Modern, Skatecafé en Coba heeft Noord (minder) gestoord nog veel meer te bieden.

Coffee Virus

Coffee Virus is nog geen minuut lopen vanaf de Buikslotermeerpont. Trotseer de hordes toeristen die de bus naar de Keukenhof zoeken en de ingang naar de A’DAM tower en gniffel in jezelf dat jij de beste koffie van Noord hebt gevonden. Coffee Virus is een kleine koffiebar met nog geen 15 zitplekken in co-working space A-Lab. Koffiebonen komen van nextlevel bonen geeks zoals Friedhats en Rum baba. Ieder bakkie wordt hier dan ook bloedserieus genomen en dat proef je. En halleluja: in de vier jaar dat Coffee Virus open is lijkt er niks veranderd. Dus niks geen insta-madness, gewoon genieten van écht goede koffie.

Donny Craves

Wanneer je roze koeken vegan én geniaal lekker kunnen maken, dan ben je een held. Donny’s missie is daarbij ‘Baking the world a better place’. Wereldvrede en roze koeken, I like. Extra gezellig is dat Donny een paar keer per jaar specials bakt zoals een Rainbow koek met de Gaypride. En goed nieuws voor niet-Noordelingen: ze bezorgen via hun webshop ook gewoon thuis. Pfieuw.

Liever Hier

Liever Hier is sinds deze zomer open en doet zijn naam direct eer aan, want op de Nieuwendammerdijk waan je je instant op vakantie. Het is hier elk weekend highfiven met alle buren. En bijna ieder weekend ben ik met mezelf in dilemma want hoewel ik normaal altijd iets nieuws wil proberen, zwicht ik hier wekelijks voor hetzelfde. Want oehlala deze eitjes.. Zacht gekookte eitjes lauwwarm in labne (uitgehangen yoghurt) afgemaakt met frisse groene kruiden, een vleug chili en olijfolie geserveerd met platbrood. Alle taarten worden ook ter plekke zelfgemaakt en dat leidt tot serieuze keuzestress. Want: millionaires shortbread gemaakt met tahin, dadels en pure chocolade of een pruimentaart met zoete aardappel en pompoenpitten. Beter ken je dus de buren, schuif je aan en kan je alles delen om food fomo te voorkomen.

 

La Cocina Empanadas

Heerlijke pretentieloze zaak die je zo voorbij zou lopen als je niet wist wát een lekker buurtcafé dit is. De eigenaar praat met een Argentijnse zachte g (jazeker dat bestaat) en alles wat op de menukaart staat, is huisgemaakt. Er zijn bijna 10 soorten empanada’s maar ook tosti’s, dulci en fijne drankjes. Mijn lieveling is die met rundvlees en gestoofde uien met kaas. Meenemen en invriezen is ook winnen.

Cafe Keppler

Als ik in een restaurant mocht gaan wonen zou het Keppler zijn. Want van de vroege ochtend (ook op zondag zijn ze om 09.00 uur open) tot in de avond snappen ze hier als geen ander hoe je mensen in de watten moet leggen. Naast de lekker vettige tosti’s, shakshuka en uitstekende koffie zijn ook de croissants zalig. Het geheim volgens de fijne bediening is dat ze de croissants afbakken in de stoomoven. Iedere woensdag is er live muziek en de lekkere koffie neem je ook – ter plekke voor jou versgemalen – mee naar huis.

Hoogtij

Hoogtij is een giga dakterras met grote glazen kas vlak achter de Jumbo Foodmarkt voor evenementen en pop-up diners met dreamy uitzicht over het Ij. Van juni tot en met augustus vind je hier ‘Groovy tables’ waar de chefs van restaurant Daalder een 6-gangen menu serveren en creatieve artiesten je vermaken aan tafel. Je begint met bubbels op het hoogste uitkijkpunt en de avond eindigt met marshmallows bij een vuurkorfje. Amen.

Ijver

In de 100 jaar oude Scheepsbouwloods op de NDSM-werf opende deze zomer Ijver. Een goed gestijlde zaak met in de zomer een terras buiten van 250 vierkante meter. Laten we hopen dat het wat van de druk afneemt van stadsstrand Pllek, waar je bij mooi weer dagelijks over peuters struikelt. Goed nieuws voor bierfanaten: er zijn 34 (!) soorten van de tap, eigen taptafels en 100 soorten speciaalbieren op fles. Lekker scoren voor Untapped fans.

Lazuur

Het Purmerplein doet voor Amsterdamse begrippen nog altijd aan als een dorp op de Veluwe. Zo lijkt ook weinig aan de buitenkant van Lazuur te verraden dat hier Heel Serieus gekookt wordt. Niets is minder waar want als de voormalig chef van Lastage* en sous-chef Kaagman & Kortekaas handen ineen slaan dan weet je dat het geniaal wordt. De menukaart is erg Amsterdams anno 2019 met geroosterde bloemkool, inktvis en een verfijnd chocoladetaartje maar met de Portugese roots van de chef maakt hij de smaken meer dan waar. Eet-recensent Gilles van Loon bekroonde zijn bezoek met een 8+ en benoemde in zijn wekelijkse Parool proefwerk: “Het mooiste aan Lazuur is misschien nog wel dat er ook elke avond oude Noorderlingen eten.”

Proeflokaal Kef

Kaaswinkel Kef is al jaren een begrip in Amsterdam en meer Kef is natuurlijk altijd beter. Het proeflokaal voelt een piepklein beetje alsof je in een klaslokaal zit maar hé wie wil zich niet laten onderwijzen in kaas en wijn? Kies uit 2 soorten proeverijen met veel kaas en wijn of nog meer kaas en wijn. Ik ging onlangs voor de Mémorable met 10 soorten kaas en 3 soorten spannende vin naturals en memorabel was het zeker. Voor de fans neem je nog meer kaas, spannende port of lekkere wijn mee naar huis uit de winkel ernaast.