5 x het lekkerste broodje van Amsterdam

Inspiratie

Noem ons een Hollander, maar wij vinden weinig dingen lekkerder dan een goed broodje. Uiteraard wel echt met de nadruk op ‘goed’, want wat wij Nederlanders soms voor de lunch naar binnen werken is helaas af en toe bar slecht. Laat ons dan ook vooral hiermee het startschot geven om daar mee te stoppen, of in ieder geval jezelf af en toe een écht goed broodje gunnen. Zoals deze vijf hieronder, misschien wel de allerbeste vijf van Amsterdam.

Broodje kaasfondue bij SMELT

De sandwiches bij Smelt zijn hot! Letterlijk. Simpel gezegd zijn het de kaasfondues, maar dan tussen twee dikke plakken wit zuurdesembrood van Bakkerij Mama. Zo druipt het broodje Zwitserse fondue bijvoorbeeld van de aromatische bergkazen met als absolute smaakmaker de Gruyere Alpage. Het broodje Franse kaasfondue is een waar paradijs voor de blauwe kaasliefhebber en zo heeft Smelt op dit moment vier broodjes kaasfondue op de kaart staan, elk met hun eigen thema. Maak de fondue tosti’s helemaal naar wens met de huisgemaakt kimchi of bekroonde boeren beenham. En ja, voor de liefhebber is er ook ketchup. Ook natuurlijk huisgemaakt. De broodjes zijn perfect als lunch, Smelt is dan ook gewoon open voor de lunch (woensdag t/m zondag) tussen 12:00 en 16:00.

Broodjes beginnen bij €6,5

smelt

Egg salad toast bij CHUN

The hype is real! Nu al zo’n twee jaar open, maar de laatste tijd echt op iedereens radar. Bij CHUN snijden ze een mega dikke plak brioche net niet helemaal door, zodat ze hem kunnen vullen met allerlei heerlijks. In het geval van onze favoriet is de vulling een Japanse stijl eiersalade met de niet te missen huisgemaakte egg sando saus. Afgetopt met een zachtgekookt ei en nori vlokken.

En ja, net als de rest van Amsterdam zijn wij ook fan van de Rib Eye Bulgogi, maar deze vinden wij lekkerder.

De Egg salad toast is €7,5. De Rib Eye Bulgogi €11,5

chun

De hotdoctopus van Sjefietshe

Lopen een octopus en een hotdog een kroeg in… Het lijkt een slechte grap, maar de realiteit is een verdomd lekker broodje. Bij Sjefietshe staan ze allang niet meer alleen bekend om hun ceviches, dit broodje pulpo zou zomaar eens de grote trekker kunnen zijn. Hij is groot, je kunt hem niet eten zonder smerig te worden en van te voren denk je altijd “oh die delen ik wel”, maar eenmaal aan tafel…

www.sjefietshe.nl

hotdoctopus

Broodje vd dag van De Kaaskamer van Amsterdam

Oke, dit is natuurlijk niet één broodje welke altijd hetzelfde is, maar toch wilde wij hem zo in de lijst. Alle broodjes bij De Kaaskamer van Amsterdam zijn lekker en met liefde bereidt, maar het broodje van de dag lijkt altijd net nóg geweldiger. De bedenker heeft er even zijn/haar creativiteit op los kunnen laten, of de producten zijn precies dan in het seizoen. Daarnaast is het automatisch de oplossing tegen keuzestress. Gewoon altijd voor het broodje van de dag gaan!

Hier vind je de broodjeslijst.

De Kaaskamer van Amsterdam

Broodje (garnalen)kroket bij Van Dobben (met glas melk!)

Ken je klassiekers! Alles kan nog zo hip en leuk zijn, sommige zaken gaan nooit uit de mode. Als kind kwamen wij al bij Van Dobben voor een slappe bol met kroket. Glas koude melk ernaast en gelukkiger werden we niet. Tegenwoordig kiezen we steeds vaker voor de garnalenkroket (en het broodje halfom!) maar dat glas melk is gebleven. Net zoals de ietwat chagrijniger maar geweldige medewerkers. Van Dobben will never change!

van dobben