restaurant Floreyn: de Nederlandse keuken in al haar glorie.

Hotspot

Ik merk dat ik als Amsterdammer mij per wijk door de stad begeef. Dat wil zeggen; ik heb fases waarin ik op een of andere manier alleen maar Amsterdam-Noord wil ontdekken (en dus andere wijken maar niks vind) om in een andere fase mij weer onder te dompelen in de meer voor de hand liggende, populaire wijken. Die wijk was deze keer de Pijp. De afgelopen tijd heb ik veel gegeten en gedronken in deze studentikoze, hippe wijk met alleen maar mooie, jonge mensen. Kan zo’n wijk dan nog verrassend zijn, vraag ik mij dan af. Want alles wat er “nieuw” is, is eigenlijk een kopie van iets wat we in Amsterdam al kennen. restaurant Floreyn bewijst van wel.

restaurant Floreyn

Uniek restaurant in de Amsterdamse Pijp

Begrijp ons niet verkeerd; we zijn best graag in de Pijp. De wijk is altijd gezellig, heeft veel keuze in winkeltjes, barretjes en restaurants én jong Amsterdam verzamelt er zich om elkaar te ontmoeten. Nu zijn wij gewoonweg niet meer dat “jong Amsterdam” en zoeken wij af en toe wat anders. Restaurant Floreyn zit op de Albert Cuypstraat, maar dan niet aan de kant van de markt. Het restaurant is ontstaan uit de vraag “Waar kun je nu écht goed Nederlands eten?”, en als je op zo’n vraag geen antwoord kan geven moet je het maar zelf doen, zo dacht eigenaar Jasper.

Restaurant Floreyn is een complete fine dining ervaring in een Nederlands jasje. Denk je nu gelijk stamppot en erwtensoep, then think again. De Nederlandse bodem en seizoenen bieden namelijk ontzettend veel mogelijkheden en smaken. Dagverse streek- en seizoensproducten uit de Nederlandse bodem en zee komen in al hun pracht en praal op je bord. Dat gecombineerd met wijnen van Nederlandse origine zorgen voor die complete ervaring.

restaurant Floreyn

Op het menu bij Restaurant Floreyn

Denk je nu nog steeds alleen maar aan stamppot en ben je nog niet overtuigd? Wij schoven aan bij Jasper (die tegenwoordig even de voorkant bestierd en de keuken overlaat aan een uiterst capabele (Franse) chef) en werden in 8-gangen overtuigd van hun verhaal. Gelukkig kun je wel nog haring denken, wanneer je aan de Nederlandse keuken denkt. restaurant Floreyn serveert hem als rolmops, ingelegd in zoet-zure bietensap met citroen en dille hangop, sjalotjes crème, augurkjes, gepofte rogge en ijs gemaakt van mierikswortel. Erg onder de indruk waren we ook over de drie gerechten met eend, die verspreidt over de avond langskwamen. Eerst als eenden eidooier met een appel- en bleekselderij brunoise, huisgemaakte bloedworst, bloemkoolcrème en een eenden eidooier (gekookt voor 1 uur op 64 graden). Bovenop schuim van laurier met zeewierpoeder. Het tweede eendgerecht was van Nederlandse eendenborst met een jus infused met szechuanpeper en op smaak gebracht met Pedro Ximenez. Erbij venkel crème, sous vide gekookte venkel, gel van abrikoos en duindoorn, verse koolrabi en oesterblad.

Om de eend helemaal te gebruiken werden we ook verwend met gebakken eendenlever geserveerd met zoete rabarber, amandelcrème, krokante sesam, roze peper en pollen, met bovenop rabarber schuim.

Floreyn

Heb je wat te vieren? Wil je jezelf verwennen? Gewoonweg keertje zin in een geweldige avond vol spannende gerechten, Nederlandse wijnen en fijne bediening? Floreyn, Floreyn, Floreyn!

Reserveren kan hier. Doen dus.