hotspot: Restaurant Noordwest

Hotspot

Hebben wij dan Amsterdams best bewaarde geheim gevonden? En dat gewoon direct aan de Noordermarkt Amsterdam?

Noordermarkt Amsterdam

Noordermarkt Amsterdam’s pareltje: Restaurant Noordwest

Maar om nou te zeggen dat het verstopt ligt…Met een ingang aan de Noordermarkt en de Westerstraat is het juist perfect gelegen (en is de naam ook gelijkt verklaard). Het terras op de Noordermarkt Amsterdam van restaurant Noordwest is een plaatje, maar eigenlijk zijn de twee tafeltjes voor de deur die ervoor zorgen dat je nog voor je binnen bent eigenlijk al verliefd bent op het restaurant. De vele lege wijnflessen in het raam als decoratie helpen ook wel mee. Hier wil je naar binnen.

De bediening weet dat we komen, neemt onze jassen aan en geeft ons tafeltje vijf. Het tafeltje in het raam is misschien wel favoriet van de bezoeker (en wij kunnen zien waarom), maar eigenaar Thierry dacht dat we liever hier zouden willen zitten, want tja er moeten toch foto’s gemaakt worden.

We nemen plaats op de bankjes. De tafeltjes hebben allemaal bankjes en zitten in een soort van booths zoals je ze misschien eerder kent uit de Amerikaanse diners. Mijn vriendin heeft helemaal het gevoel dat je een soort van privé uit eten bent en vind het heerlijk om zo te kunnen tafelen. Thierry komt aan tafel met twee glazen en een fles cremant de bourgogne, geeft ons vervolgens een geweldige amuse en huisgemaakte broodjes met fluffy citroenboter. Verder geeft hij ons een keuze: kiezen van kaart of de chef laten kiezen. Een tip lieve mensen: in zaken waar je de chef vertrouwt altijd de chef laten kiezen. In zaken waar je de chef niet vertrouwt trouwens gewoon nooit eten.

Het eten

Vervolgens raken wij in een stroomversnelling van geweldige gerechten. Een stroomversnelling? Zei ik dat nou echt? Ja, een stroomversnelling.

Een creme brulee van paddenstoel met geitenkaas en balsamico, een licht gerookte heilbot met boter malse inktvis en mango (geserveerd met een licht bittere Vouvray van Champalou), als tussengerecht Iberico procureur (nek) met appel met Calvados en schuim van Parmezaan, zwezerik vermomt als mc nugget voor volwassenen (met een te gekke Spätburgunder, ook voor volwassenen) en prachtige snoekbaars met truffel aardappel, gepofte ui en beurre blanc als hoofdgerecht met Bourgogne Blanc van Thomas Morey (je waant je hier echt even in de Bourgogne). Voor het dessert kletsen wij eerst nog even met de medewerkers van restaurant Noordwest. De vraag wat wij voor dessert krijgen wekt wat enthousiasme op wanneer wij zeggen dat we dit nog niet weten. “ik hoop dat jullie die ene krijgen, want die is geniaal”. Een keer raden; we krijgen hem en hij is geniaal. Witte chocolade met dragon en grapefruit. Meer zeggen we niet, ga dat proeven.

Noordermarkt Amsterdam

 

Noordermarkt Amsterdam

Noordermarkt Amsterdam
Applaus voor de chef

Meer hotspots ontdekken?