Hotspot: Restaurant Scheepskameel

Hotspot

Waar is de liefde voor restaurants eigenlijk begonnen? Een vraag die vaak gesteld wordt aan mij, maar ook één die ik vaak aan andere stel. Er komen namelijk vaak mooie antwoorden uit. Voor mij is het momentum wel aardig te bepalen. Ja, ik had bijbaantjes in de horeca en ja daar is de interesse uiteraard ook begonnen. Maar één avond springt er toch echt uit. De jongens van BAK organiseerde pop-up avonden in Amsterdam en één daarvan was in Restaurant Rijsel. Daar kwam alles voor mij samen en nu, 3 jaar na opening, ben ik pas geweest bij de tweede zaak van de jongens van Rijsel: restaurant de Scheepskameel. Een fijne reminder aan die eerste avond bij Rijsel, waar alles samen kwam.

Scheepskameel

Restaurant Scheepskameel

Op een heerlijke en vrij onontdekte plek in Amsterdam in een lichte ruimte vind je restaurant Scheepskameel. Van “de makers” van Rijsel dus, een steevaste favoriet van mening food-liefhebber. Die ene avond in Rijsel, met de pop-up van BAK waren wij zo blij verrast door de inrichting, door de gekozen wijnen en door het totale gebrek aan poespas. Het was het begin van een nieuwe stroming. Een stroming die in Amsterdam, in onze ogen, nu leading is en misschien staat Scheepskameel nu wel voorop in de stroming.

Scheepskameel

Verstopt op het Marineterrein en uitkijkend of Nemo en Hannekes Boom in een oude kantine (?) loop je een grote ruimte binnen die wel meteen hartelijk voelt. Simpele tafeltjes en stoelen, maar wel allemaal hetzelfde dus helemaal niet zo vintage (?) als lijkt. En dan de meer dan open open keuken, wat een feest. Wij krijgen een tafeltje precies uitkijkend op deze keuken en lekker aan het raam. Mocht je mogen kiezen, kies dit. In de keuken vier verantwoordelijke. Drie vanuit de keuken van Rijsel en één vanuit restaurant Marius (die van Wijncafé Worst). De focus, zo zeggen zij zelf, ligt op goed gastheerschap en even goede producten. Een eerlijke prijs en prachtig uitzicht maken het af.

Het eten en het drinken

Moeilijk om een keuken te noemen. Klassiek Europees vinden wij op de website. De kaart is opgedeeld in rauw, groenten, vlees/vis en daarna kaas en dessert. Kies er één of kies van alles iets (wat wij doen). De focus bij elk gerecht is vaak op één hoofdingrediënt, iets wat erg goed werkt en fijn is in plaats van meerdere ingrediënten willen laten stralen.

Unicum aan de Scheepskameel is de geheel Duitse wijnkaart. Geen zorgen, keuze zat. Zowel in soorten als in prijsklasse.

Scheepskameel
By Scheepskameel