Hotspot: nNea

Hotspot

Even wachten…. Sorry, we konden het niet laten. Dit liedje is toch een van de eerste dingen die je te binnenschiet zodra je aan pizza denkt. Daarna denk je aan Italië, of misschien zelfs wel gelijk aan Napels. Daarna aan je favoriete variant en daarna denken, wij in ieder geval, aan de korst. Dat deze soms zo goed kan zijn, en soms zo slecht. Maar altijd belangrijk. Hoe belangrijk de korst is zagen wij wel tijdens ons etentje bij Nnea op de Amsterdamse Bilderdijkstraat. De pizza’s van nNea durft buiten de lijntjes te kleuren van de heersende tradities, maar dan wel volgens een strikt bakery science.

nNea

nNea Pizza

Pizza bestaat al sinds het begin van de 18e eeuw en is eeuwen lang volgens traditioneel recept gemaakt. Dappere Italiaan als je in die tijd het in je hoofd haalde om met de traditie te breken. Tegenwoordig is dit (gelukkig) wel anders en durft een nieuwe generatie pizzaioli te experimenteren. Deze nieuwe generatie pizza is dan ook geen fastfood, volgens medeoprichter en deegmeester Vincenzo Onnembo. Zijn deeg rijst maar liefst 38 uur. Met nNea treedt hij in de traditionele voetstappen van Napolitaanse deegmeesters, maar voegt een eigen stukje bakery science toe. Vincenzo’s optimale experiment zorgt voor een licht deeg met hoog opstaande rand. Fluffy, not crunchy – en even smaakvol als de toppings die erop gaan.

nNea

New vs the old

nNea – een afkorting van New Neapolis – houdt bepaalde tradities in stand. Zo drink je wijn bij je pizza, knip je deze in plaats van te snijden en drinken de chefs na 11 uur ’s ochtends geen cappuccino meer. Maar met haar menu van 10 tot 15 new generation pizza’s en haar opvallende design breekt nNea met alle clichés.

Wij waren zeer onder de indruk van vooral die eerdergenoemde korst. Zeker even zelf testen.

Toch maar zelf pizzaatje maken?