Hotspot: Mama Makan

Hotspot

Op een hoek aan de Sarphatistraat bevindt zich Mama Makan, een hip en zeer instagramwaardig Indonesisch restaurant. Zodra je binnenloopt waan je je in Bali, met linnen ballonnen aan het plafond en rijen planten aan de muur. Mama Makan is licht en ruimtelijk, en met een open keuken zie je de koks bezig met de lekkerste gerechten. Naast het eetgedeelte is er ook ruimte aan de bar voor een cocktail (of twee!). Twee jaar geleden opende Mama Makan haar deuren en staat sindsdien vooral bekend om haar rijsttafel. Recent zijn er twee nieuwe rijsttafels toegevoegd aan het menu, en daar willen wij zeker van proeven.

De geschiedenis van de rijsttafel

De rijsttafel stamt af uit de tijd van Nederlands-Indie, waarbij vele (soms wel tientallen) gerechten samen worden geserveerd. Er bestaan meerdere theorieën over het ontstaan van de rijsttafel, zo wordt er gezegd dat de kolonisten zo graag iets van elk gerecht wilde proeven, dat ze alles tegelijk bestelden. Of dit waar is weten wij niet, maar wij kunnen dat wel begrijpen!

Rijsttafel

What mama loves…Foodini loves

Wij kozen Mama’s Favourite rijsttafel met bijpassend bier-arrangement, en dat begon meteen al goed. Een heerlijke IPA cocktail van Lowlander met ginger ale, limoensiroop en limoenblad zette direct de toon en bij bijna elke gang werd een zeer goed bijpassende bier geserveerd. De fantastische cocktail hoorde bij een heerlijke Laksa Bandung, een gele kokossoep met garnalen, tofu en noodles. JUM! Daar zouden we zeker nog een bord op kunnen. Hierna volgden drie gangen met elk 3 à vier heerlijke gerechten. We hebben bekende gerechten geproefd, zoals de Rendang Daging (gestoofd rund), Ikan Bakar (gegrilde vis) of Sambal Udang (roergebakken garnalen met knoflook, chili en limoenblad). Maar ook minder bekende gerechten werden geserveerd zoals Pajri Nanas, gebakken ananas in kokos en chili, wat het geen standaard rijsttafel maakt. Het hoogtepunt was de Tongseng Iga Kambing, gebakken lam in een heerlijke currysaus met prei. Zo zacht! Als afsluiter werd er prachtig fruit geserveerd met sago en ijs.

Rijsttafel

Mama Makan is zeker een bezoek waard voor iedereen die van rijsttafel houdt en dit ook nog eens wil nuttigen in een prachtig restaurant.