De Kop van Oost

Hotspot

De dunne strook land tussen de Nieuwevaart en het Lozingskanaal was een hele tijd een beetje een vergeten, guur stukje Amsterdam Oost met de molen van Brouwerij ’t IJ als eenzame Don Quixotesque strijder in de wind. Dat is gelukkig aan het veranderen. De gemeente is al druk bezig om het Zeeburgerpad om te toveren tot een levendig woon/werk gebied, maar met de komst van Restaurant De Kop van Oost is de nieuwe lente vorig jaar al lekker begonnen. De categorie ‘restaurants Amsterdam Oost” is sowieso groeiende, en volgens ons is dat geen verkeerde trend. 

Restaurants Amsterdam Oost

De vijf jonge ondernemers achter het concept waren vorig jaar al actief in de voormalige fabriekshal met het pop-up restaurant Schnitzel & Weizen, en waren ambitieus genoeg om deze plek eens goed aan te pakken. En dat is gelukt – De Kop van Oost is een heerlijk lichte plek met fijn strakke inrichting en een prachtig uitzicht, zeker als het warm genoeg is om op het flinke terras te kunnen zitten.

restaurants Amsterdam Oost

Chef Nick Holter (voorheen van Willems in Oud Zuid) en team richten zich dagelijks op een neoklassiek diner menu, en vrijdag tot en met zondag is er ook lunch. Belangrijkste vraag is dan natuurlijk: “Is het ook goed?”. Gelukkig kan ik dat met een volmondig ‘Ja’ beantwoorden.

Persoonlijk is het mandje brood een beetje een Litmus test bij elk restaurant – Als dát goed is komt de rest vaak ook wel in orde. En die trapt de Kop van Zuid er al gelijk lekker in. Kraakvers, knapperig brood met een geweldig zelf-aangemaakte boter. Als de bediening er dan ook nog een perfect gekozen wijn uit de bescheiden maar doeltreffende wijnkaart bijzet en de eerste gang van oesters op tafel komt ben ik al snel gelukkig.

Holter pakt lekker door met een perfecte zalm sashimi met mossel, venkel en iets knapperigs wat ik in mijn enthousiasme ben vergeten op te schrijven. Heel fris, heel licht, geen poespas maar gewoon goeie primaire smaken bij elkaar.

Na een tussengerecht van roodlof met gerookte eend is het tijd voor het klapstuk – een perfect gegaarde entrecote. Als het dan nog eindigt met een rabarbercompote met crumble, merengue en cheesecake kun je me opvegen.

restaurants amsterdam oost

Kort samengevat – kom voor het uitzicht, blijf voor het eten. De Kop van Oost is een sympathieke tent, wat zeker in de aankomende zomer een perfecte hang out kan worden voor heel Amsterdam Oost. En iedereen die die kant op wil fietsen natuurlijk.