Foodini hotspot: Bar Alt Foodini hotspot: Bar Alt

Foodini hotspot: Bar Alt

Hotspot

De vraag “wil je daar een biertje bij?” zal nooit meer hetzelfde zijn. In Amsterdam-Zuid is namelijk een restaurant geopend waar ze food en beer, oftewel beer pairing, bloedje serieus nemen. Wij gingen er eten en gingen dolgelukkig naar huis: meet Bar Alt.

Interieur en bar van restaurant Bar Alt
Oh die bar…die bar!

Bar hangen 2.0

Bij binnenkomst door de luchtsluis is voor de ietwat oplettende bezoeker eigenlijk gelijk alles duidelijk. Aan je linkerhand zie je namelijk gelijk een flinke bar, maar wat voor één. Achter de bar zie je een flinke tapwand, zelfs met twintig tapkranen om precies te zijn. Maar ook hier weer, wat een ongelofelijk gave tapwand. De bar vertegenwoordig de dubbelzinnigheid van Bar Alt perfect in één beeld: ja, ze serveren hier bier maar op een alles behalve “normale” manier. Hoogste tijd om plaats te nemen aan deze pracht van een bar en de avond te laten beginnen.

Bar Alt

Bar Alt is een restaurant geopend door de heren van Two Chefs Brewing en Adriaan die we kennen van Jacobsz. Op hoog niveau willen zij beer pairing op de Amsterdamse kaart zetten. De heren van Two Chefs Brewing plus team nemen hun ervaring in bieren mee en Adriaan plus team draait de voorkant van het restaurant. In de keuken staat Thomas Kooijman. Thomas kookte al de letterlijke sterren van de hemel bij restaurants als Aan de Poel** en MOS*. Het restaurant bevind zich aan het geheel vernieuwde Stadionplein in een ruim restaurant waar gegeten kan worden aan de eerdergenoemde bar, aan hoge tafels, in ronde booths en “normale” tafels. Voor ieder wat te kiezen dus. Bij het menu is dit niet zo, want daar kiest de chef liever voor jou (hoe wij het stiekem ook het liefst zien). 4,6 of 8 gangen. Die keuze heb je dan weer wel. Waar trouwens ook genoeg te kiezen valt is dus bij het biermenu. 20 bieren op tap en ruim 90 (!) op kaart. Geen zin in een avondje “bieren”, dan zou ik lekker de bediening aantikken over hun wijnen. Deze zijn namelijk weer net zo geweldig als bij Jacobsz.

Beer pairing

Maar wat eten en dronken wij dan zoal?

Nou bijvoorbeeld licht geroosterde toro tonijn gecombineerd met de Slomo van brouwerij Oedipus. Kabeljauw in een escabeche-saus met bier van De Kromme Haring.

Kreeftwerk (ipv craftwerk, snap je).

Maar ook coquilles, kalfslende en een in as gegrilde groente met lardo. Het dessert was een feestje door de smaken van abrikoos, verveine, karnemelk en het Hippie Fish biertje van Two Chefs Brewing, maar ook omdat we hem van de chef lekker doorelkaar mochten husselen (wat bij zo’n prachtig opgemaakt bordje altijd een beetje dubbel is).

Le dessert (lekker husselen)

Is Bar Alt goedkoop? Nee joh! Is het je centjes waard? Hell yeah! Even sparen, goed momentje kiezen en dan gaan genieten. Doen!