Vorige keer schreven wij over wat ‘lekker’ eten met de planeet doet en hoe wij het met z’n allen een klein beetje anders kunnen doen. In dat artikel gingen we dieper in op welke factoren van de vlees- en zuivelindustrie dan zo een verwoestende uitwerking hebben op het milieu. Hiermee hoopten wij stiekem te bereiken dat de lezer aan het eind van het artikel weer een stukje bewuster is en misschien wel bij zichzelf denkt “af en toe dat stukje vlees laten liggen kan geen kwaad”. Misschien nog wel belangrijker hoopten wij te bereiken dat die lezer dan ook denkt “en dat af en toe vega(n) eten…dat kan ik ook!”.
Voor iedereen die dat nu denkt, en eigenlijk misschien nog wel meer voor diegene die denken “ik kan dat helemaal niet”, hier 3 snelle, makkelijke, overheerlijke en ja ook vegan recepten waar naast de planeet ook je maag heel blij van gaat worden. Let op: voor deze recepten kijken wij dus een beetje door de (nog) niet-veganistische bril, maar de recepten zijn natuurlijk ook heerlijk voor alle (die-hard) vegans. Bij elk recept proberen wij gelijk uit te leggen wat jij hiermee voor de planeet doet. Dat wetende, smaken de gerechten namelijk nog ietsje lekkerder.
5-minute-vegan-taco’s met huisgemaakte kruiden’boter’
Eén van de eerste dingen waar niet-veganisten vaak over beginnen met betrekking tot veganistisch eten, is dat het vast allemaal heel lang duurt en veel tijd kost. Daarnaast heeft ‘de vleeseter’ toch stiekem moeite met het idee dat hun favo-ingrediënt ontbreekt. Dit recept tikt alle cliché boxjes af, zowel op het recept-vlak als op het vegan-vlak. Het is namelijk super makkelijk, binnen no-time klaar en champignons fungeren als vleesvervanger in dit recept. Clichés zijn clichés voor een reden, en daarom zijn wij zo dol op deze 5-minute-vegan-taco’s. Oh en die overheerlijke huisgemaakte kruiden’boter’ heeft er misschien ook wel iets mee te doen.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 4 volkoren tortilla’s
- 200 gram worteltjes (fijn gesneden)
- 1 avocado (gesneden)
- 120 gram cherry tomaatjes (fijn gesneden)
- 400 gram kastanjechampignons (gesneden)
- 1/2e rode ui (fijn gesneden)
- zout + peper + komijnpoeder + gerookt paprikapoeder (naar smaak)
- 1 limoen (in partjes)
- Hot sauce (naar smaak)
- 2 eetlepel Becel Original (vloeibaar)
Voor de kruiden’boter’
- 1 kuipje becel met extra vierge olijfolie en basilicumolie
- 3 tl citroensap
- 15 takjes platte peterselie
- 10 takjes dille
- 15 stengels bieslook
- 2-3 teentjes knoflook
- zout en peper
Bereiding
Het enige wat je hoeft te bakken zijn de kastanjechampignons. Aangezien de champignons het vlees vervangt in dit gerecht, gaan we het wel bereiden zoals wij ook met vlees zouden doen. Voor je begint met bakken, haal alvast de Becel met extra vierge olijfolie en basilicumolie uit de koelkast. Verhit 2 eetlepels Becel Original in een koekenpan, en zodra op temperatuur voeg de gesneden kastanjechampignons toe. Zodra de champignons mooi bruin beginnen te worden mogen de 4 kruiden toegevoegd worden. Roer mooi door, zodat alle stukjes champignon in aanraking met de kruiden komen. Zet het vuur uit en de pan aan de kant.
De Becel voor de kruiden’boter’ staat nu al een tijdje uit de koelkast en is dus mooi op kamertemperatuur. Hak de blaadjes peterselie, takjes dille en stengels bieslook fijn en pers de teentjes knoflook uit. In een mooi bakje prak je de citroensap, kruiden en knoflook door de boter. Breng de boter verder op smaak met peper en zout.
Vervolgens is het heerlijk bouwen. Besmeer de volkoren tortilla rijkelijk met je huisgemaakte kruiden’boter’ en beleg verder naar smaak met alle ingrediënten, bovenop lekker rijkelijk de avocado en maak het af met een lekkere splash limoen en hot sauce. Easy!
Door bij dit recept te kiezen een plantaardige margarine (Becel Original) blijft dit recept 100% plantaardig. Waarom wij dan niet kiezen voor olie? Wij kiezen bewust voor Becel in plaats van olijf/zonnebloemolie omdat je hiermee ook vitamine D binnenkrijgt. Dit is belangrijk aangezien je deze normaal vooral uit dierlijke bronnen binnen krijgt en je met een vegetarisch of vegan voedingspatroon het risico loopt op tekorten hiervan. Vitamine D zit namelijk niet in oliën, maar wel in margarine.
Wat doet dit recept voor de planeet?
Je vervangt het vlees door de champignons en daarmee zorg je voor minder broeikasgassen. Bij de spijsvertering van koeien en andere herkauwers ontstaat namelijk veel methaan, een krachtig broeikasgas. 1/3e van de totale uitstoot van broeikasgassen is gerelateerd aan de voedingssector. Hiervan dragen dierlijke producten, waaronder vlees en zuivel, bij aan meer dan de helft van de broeikasgasemissie. (Bron: RIVM). Plantaardige producten hebben over het algemeen een lagere milieu impact dan dierlijke. Bovendien verbruikt de vee-industrie een enorme hoeveelheid voedsel, wat de ‘carbon footprint’ van dierlijke producten nog eens extra vergroot.
Veganistische omelet
Dat je als vegan geen vlees eet is een no-brainer, maar wat is ook alweer het verschil dus vega en veganistisch? Nou best wel wat, maar kort gezegd kun je zeggen dat je als veganist gewoonweg nul dierlijke producten eet waar je als vegetariër bijvoorbeeld wel nog zuivel eet, aangezien dit als dieronvriendelijk wordt beschouwd en bewezen erg belastend is voor het milieu. Ook geen eieren als veganist? Daar hoeft geen dier het leven voor te laten toch? Nee, ook geen eieren. Om jullie gelijk gerust te stellen: met onderstaand recept hoef je je zondagse ei momentje niet te missen en wordt die eigenlijk veel leuker en creatiever.
Ingrediënten (voor 4 personen)
Omelet:
- 90 gram kikkererwtenmeel (uit de betere supermarkt)
- 4 eetlepels edelgistvlokken
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2e theelepel cayennepoeder
- 1/2e theelepel paprikapoeder
- peper en zout (naar smaak)
- 350 ml water
vulling:
- 2 eetlepels Becel Original (vloeibaar)
- Paar handjesvol verse spinazie
- 1 witte uit (fijn gesneden)
- 200 gram paprika (gesneden)
- 2 teentjes knoflook (fijn gesneden)
- zout en peper (naar smaak)
- verse peterselie (gehakt)
Bereiding
- Mix het kikkererwtenmeel met het bakpoeder, de kruiden, edelgistvlokken, peper en zout. Voeg het water toe, mix goed en laat een kwartiertje staan
2. Verhit in een pan 2 eetlepel Becel Original (vloeibaar) en bak de uien tot ze een mooi kleurtje krijgen. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Voeg daarna de gesneden paprika en spinazie toe. Bak dit ongeveer 10 minuutjes en breng op smaak met wat peper en zout. Haal het geheel uit de pan en zet even aan de kant.
3. Verhit nog een heel klein beetje Becel Original in dezelfde pan en bak de omeletten door 1 grote (soep)lepel van het beslag in de pan te schenken. Bak tot de bovenkant niet meer vloeibaar is (4 minuutjes), en draai om. Bak nog 1 minuutje. Door Becel Original te gebruiken in plaats van bijvoorbeeld olie krijg je net zo’n fijn bakresultaat als je gewend was van bijvoorbeeld bakken in (room)boter.
4. Serveer de omeletten met het spinazie-paprika mengsel. Garneer met verse peterselie.
Wat doet dit recept voor de planeet?
De eierindustrie heeft een flinke omvang. Deze eierindustrie is slecht voor het milieu omdat er grote hoeveelheden voedsel en water nodig zijn. Ook is deze industrie verantwoordelijk voor de uitstoot van ammoniak broeikasgassen door de ongelooflijke hoeveelheid mest die de miljarden kippen in de industrie uitscheiden. Ook maken we in dit recept weer gebruik van plantaardige margarine in plaats van roomboter. De zuivelindustrie is ook erg belastend voor het milieu, net als de vleesindustrie. Dit wordt helaas vaak onderschat. Bij de productie van plantaardige producten zoals plantaardige margarine wordt minder CO2 uitgestoten dan bij de productie van dierlijke producten (en dan hebben wij het nog niet eens over het dierenwelzijn).
Broodje acai
Ingrediënten (voor 2 porties)
- 2 dadels
- 1 /4 banaan
- 40 gram blauwe bessen
- 30 gram bevroren acaibessenpulp of bevroren blauwe bessen
- 3 eetlepel ongezoete krokante muesli + een klein beetje extra voor de topping
- 2 grote speltboterhammen
- 2 aardbeien
- 20 gram Becel met kokosolie & amandelolie om te smeren
Bereiding
- Ontpit de dadels.
- Snijd voor de topping ¼ van een dadel in stukjes. Houd ze met een paar blauwe bessen apart. Maak de aardbeien schoon, die zijn ook voor de topping.
- Maal (in een blender of met een staafmixer) de rest van de dadels, blauwe bessen, bevroren acai bessenpulp, 3 el muesli en 20 g Becel met kokosolie & amandelolie tot een koude dikke spread.
- Besmeer de boterhammen met een beetje Becel met kokosolie & amandelolie en de nog ijskoude acai bowl spread.
- Top met stukjes dadel, aardbeien, een paar blauwe bessen en een beetje muesli.
Wat doet dit recept voor de planeet?
Zuivel belast het milieu relatief zwaar in vergelijking met plantaardige producten. Bij de productie van een kilo boter komt bijvoorbeeld 13 kilo broeikasgas vrij. Als je dit vergelijkt met de ongeveer 3 kilo bij de productie van een kilo margarine, is het verschil snel duidelijk (Bron: Milieu Centraal). Wanneer je verder bedenkt dat voor een kilo boter zes keer meer water en twee keer zoveel landbouwgrond nodig is, dan bij een kilo margarine (volgens een levenscyclusanalyse van Quantis) is dit recept niet alleen fijn voor jezelf maar zeker ook voor het milieu. Is er meer? Ja, via de mest en uit de koe zelf komen methaan en lachgas vrij, welke een sterke bijdrage hebben aan het broeikaseffect. Planten stoten ‘s nachts slechts een kleine hoeveelheid CO2 uit, terwijl ze overdag een veel grotere hoeveelheid CO2 opnemen. Over het algemeen hebben plantaardige producten een lagere impact op het milieu dan dierlijke producten, waardoor een verschuiving naar een meer plantaardig voedingspatroon gunstig is voor het milieu.
Drie recepten waarmee je op drie verschillende manieren je maag en de planeet blij maakt. Een goede start.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.