De Spanjaarden noemen het aioli, in Frankrijk wordt het aïoli genoemd. Hoe je ook besluit het te schrijven, de smaak van deze pittige knoflooksaus is natuurlijk altijd een winner. Toch zijn er naast de naam ook echt verschillen tussen de bereiding. De echte aioli komt uit Catalonië, waar de knoflook met zeezout wordt fijngewreven en vervolgens langzaam olijfolie wordt toegevoegd tot de saus dikker wordt. De Fransen maken hun leven ietsje makkelijker en voegen eidooier toe om de saus te laten binden. Die aïoli lijkt meer op mayonaise en is vloeibaarder.
Wij hebben voor jullie de Foodini-versie, welke nog makkelijker is dan die van de Fransen.
Bereiding
- Pers de knoflook uit en rasp de citroen met een fijne rasp.
- Meng de mayonaise met knoflook, citroenrasp, olijfolie, mosterd en tabasco en breng op smaak met peper en zout.
- Proef de aioli en bepaald of je extra zout en peper moet toevoegen.