Een dagje naar de Ikea is gewoon niet compleet zonder een kartonnen bekertje met daarin acht van die Zweedse gehaktballetjes. Oke, wie houden we voor de gek.. 2 rondes van die balletjes natuurlijk. Naar de Ikea gaan zit er even niet in, dus brengen we de balletjes naar jou.
Bereiding Zweedse gehaktballetjes
- Meng de beide gehaktsoorten goed door elkaar. Voeg de gesnipperde ui, de knoflook, broodkruim en het ei toe en mix. Voeg de melk toe met het zout en peper en mix nog een keer.
- Maak kleine gehaktballetjes van de mix. Leg alle balletjes op een bord, bedek met folie en zet ze voor minimaal 2 uur in de koelkast.
- Zet een koekenpan op het vuur en bak alle balletjes bruin.
- Wanneer ze bruin zijn leg je alle balletjes in een ovenschaal met deksel. Zet de oven op 180 graden en bak voor 30 minuten.
Maak ondertussen de saus
- smelt de boter in een pan. Voeg de bloem toe en meng met een garde. Blijf zeker 2 minuten roeren.
- Voeg de beide bouillons toe en blijf roeren. Vervolgens de slagroom erbij, samen met de sojasaus en de mosterd.
- Breng het geheel zachtjes aan de kook en blijf af en toe roeren.
Wanneer klaar, serveer met je favoriete aardappeltjes en het is net alsof je een dagje Ikea erop hebt zitten.