Gekarameliseerde aardappelchips met hangop en pruimen

Recept

Chips. In Nederland zijn we er dol op en kan het eigenlijk niet missen tijdens een filmavondje of simpelweg tijdens elke borrel en verjaardag. De snack komt in oneindig veel smaken en elke week lijkt er wel weer iets nieuws om te kiezen. Maar wist je dat het dus ook heel goed als dessert gegeten kan worden? Nee echt, wij aten het laatst tijdens de Piepershow pop-up en waren gelijk verliefd. Gelukkig mochten wij van de chefs het recept met jullie delen, zodat ook jullie deze compleet nieuwe kant van aardappelchips kunnen ontdekken.

 

chips dessert
by Mitchell van Voorbergen

Bereiding

  1. Begin met de hangop. Doe de yoghurt in een theedoek en laat het een aantal uur of een nachtje uithangen tot een dikke hangop. Vervolgens lekker op smaak brengen met honing.
  2. Daarna beginnen met de pruimen. Ontpit de pruimen en snijd in dunne plakjes. Verwarm de wijn met citroenrasp, vanille en 2 eetlepels suiker in een steelpannetje op laag vuur tot alles goed gemixt is. Doe de pruimen erbij en haal het pannetje van het vuur. Laat de pruimen een paar uur marineren.
  3. Dan kunnen de aardappels met een mandoline in dunne plakjes worden geschaafd. Breng een pan met 500 milliliter water en de suiker aan de kook en blancheer de plakjes aardappel. Laat alles goed uitlekken en dep ze droog met een theedoek. Verhit de olie en frituur vervolgens de plakjes aardappel tot ze goudbruin en krokant zijn. Daarna op keukenpapier laten uitlekken.
  4. Vervolgens kan de zoute karamel gemaakt worden. Verwarm op middelhoog vuur 100 gram suiker met 2 eetlepels water tot een lichtbruine karamel, blijf bij de pan en zorg dat de karamel niet te hard wordt of verbrandt. Giet de slagroom erbij en roer daarbij 70 gram boter en een theelepeltje zout.
  5. Maak laagjes van de aardappelchips, hangop, zoute karamel en ingelegde pruimen met wijnsiroop. Doe er een paar blaadjes tijm over het geheel en serveren maar!