Kip gyros is een streetfood favoriet die zelfs beter smaakt wanneer het in eigen keuken bereid wordt. De combinatie van gekruide kip en de frisse tzatziki zorgen voor een perfect balans. Zet een stukje Griekenland op tafel met deze kip gyros.
Dit bericht bekijken op Instagram
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat of diepe ovenschaal klaar met bakpapier.
- Doe de Griekse yoghurt in een grote kom. Pers het sap van een citroen over de yoghurt en giet de olijfolie erbij. Doe zout, peper, knoflook, korianderpoeder, paprikapoeder, komijnpoeder, cayenne peper en kaneel in de kom en roer tot een goed mengsel.
- Zet een kippendij op een snijplank neer en bedenk het met plasticfolie. Sla met een vleeshamer de kip tot het een dikte heeft van 1 cm, als je geen hamer hebt kun je ook een koekenpan gebruiken. Wanneer de plat is, kan die bij de marinade. Roer tot de kip goed is bedekt en dek de kom af. Laat het een uur in de koelkast zitten.
- Maak ondertussen de tzatziki saus. Rasp de komkommer over een theedoek en knijp als het sap eruit. Hak een teentje knoflook fijn en vul een kom met yoghurt. Doe de citroensap, knoflook komkommer, dille en peterselie in de kom en roer tot een fijne mix. Breng op smaak met zout en peper.
- Snij de ui doormidden en steek een lange satéprikker doorheen. Haal de kip uit de koelkast en duw die stuk voor stuk door de satéprikker tot er een stapel ontstaat. Tip: als je het niet stevig genoeg vindt, gebruik dat 2 satéprikkers naast elkaar en verdeel de kip even. Bak de kip gyros in de oven voor anderhalf tot 2 uur, zo weet je zeker dat de kip gaar is.
- Wanneer de kip gaar is snij de kip van de sateprikker af, ga door tot er geen vlees meer van zit. Verwarm de pitabroodjes zonder olie of boter in een koekenpan en leg die apart op een bord. Serveer de kip gyros op een bord met de tzatziki ernaast. Schep van alles een beetje op je broodje en smullen maar. Kalí órexi!