Verre reizen, “maar” 3,5 uur in de Thalys naar Parijs of voor minder dan een treinticket Amsterdam-Rotterdam al naar Londen vliegen met de lowbudget airliners. De wereld ligt aan onze voeten en het zou hypocriet zijn als wij nu zouden pretenderen alsof wij dit nooit doen, en sterker nog: doen alsof we er niet dol op zijn. Wat wij wel durven te roepen is dat andere dingen hierdoor ondersneeuwen. Zo heeft ons eigen land super veel te bieden (het gegeven Staycation maakte wel een flinke opmars) en hoef je soms niet verder te kijken dan je eigen stad. In ons geval is dat Amsterdam, een stad die genoeg te bieden heeft en dus waren wij één nachtje toerist in eigen stad..
Park Plaza Victoria Amsterdam
Op uitnodiging checkte wij op een zonnige zondag in bij het Park Plaza Victoria Amsterdam, of beter bekend als simpelweg het Victoria Hotel en bij de “kenners” bekend als het Vic. Het Park Plaza Victoria Amsterdam heeft een flinke geschiedenis. Het gebouw is namelijk om twee zeventiende-eeuwse huisjes heen gebouwd en in het verleden hebben er iconische modeshows plaatsgevonden. Eind vorig jaar was de renovatie van het gehele hotel dan klaar en waren alle 298 kamers, lobby, receptie en meeting & events ruimtes weer klaar voor 2019. Tel daarbij de gloednieuwe brasserie genaamd Carstens bij op, en je hebt een mooi totaalplaatje. Over het restaurant later uiteraard meer.
Toerist in eigen stad
Gordijnen van de ruime kamer open en we zien het Centraal Station in haar volle glorie. Toeristen, dagjesmensen en Amsterdammers krioelen over het stationsplein en hebben naast het onderweg zijn één ding gemeen: iedereen is blij verrast over het mooie weer en wij sluiten ons daar volledig bij aan. Het Vic heeft uiteraard een ideale ligging voor de bezoeker aan Amsterdam. Vanaf bijvoorbeeld Schiphol ben je zo bij het hotel en vanaf daar kan je of te voet of met de metro en tram elke kant op die je wenst. Het beoogde bezoekje aan de spa (die heerlijk moet zijn) stellen wij uit en we wandelen lekker naar de achterkant van het station om de pont te pakken. Iets wat wij iedereen aanraden niet te vergeten. Het is verleidelijk om gelijk de drukte van het Damrak in te gaan, maar het terras van THT wint het toch echt wel van die mensenmassa. Eenmaal terug in de kamer pakken wij wat te drinken uit de minibar en kijken vanuit het mega grote en comfortable bed even snel hoe Ajax wint, voordat wij ons opknappen voor een bezoekje aan Brasserie Carstens.
Brasserie Carstens
Chef Maik Kuijpers kan je kennen van de Librije*** en tegenwoordig dus ook van zijn samenwerking met Brasserie Carstens. Carstens brengt de boerderij naar de stad. Naast de producten van Nederlandse bodem hebben ook de wijnen een connectie met Nederland. Dit kan variëren van wijnen van eigen bodem tot Nederlandse wijnmakers die geëmigreerd zijn naar het buitenland. De toegankelijke, sfeervolle brasserie is een plek bedoeld voor een ieder die houdt van écht lekker eten. Doordat er bij de borrel op het terras al wat gegeten was, besloot ik voor twee lichtere gerechten te gaan en man, wat was ik daar blij mee. De carpaccio van gele biet met geitenkaas en als hoofd de schelvis met een dressing van tomaat, olijf en groene kruiden waren echt top.
Geen idee hoelang deze gerechten nog op de kaart staan, dus ik zal maar snel even een hapje gaan proeven als ik jullie was. Boek er gelijk een kamer bij en je weekend kan niet meer stuk. Toerist in eigen stad is absoluut de moeite waard.