Snijplanken zijn essentieel in de keuken. Toch staan we niet vaak stil bij wat je wel of niet moet doen bij het gebruiken van je snijplank. Gebruik je al jaren dezelfde snijplank? Dan wordt het waarschijnlijk tijd om een nieuwe te kopen. Weet je niet welke je het beste kan aanschaffen of waar je deze voor moet gebruiken, hier de tip’s, do’s en dont’s!
Houten vs plastic / kunststof
Er bestaan veel misvattingen over houten snijplanken, zoals dat deze niet goed schoon te houden zijn en minder hygiënisch zouden zijn dan andere soorten snijplanken. Het kan ook afhankelijk van vocht en verschillende temperaturen krimpen of krom trekken. Hout is een natuurproduct en leeft als het ware. Vanwege het poreuze oppervlak zetten de groeven of kieren uit en komen de bacteriën makkelijk vrij bij het afwassen. Na het snijden van rauw vlees, vis of gevogelte is aan te raden afwasmiddel te gebruiken. Om de houten snijplank goed schoon te maken kan je met een halve citroen het oppervlak schrobben. Strooi hier vervolgens zeezout over en laat een kwartier intrekken. Spoel dan af en droog de snijplank af. Zet de snijplank verticaal rechtop met de nerf van het hout verticaal. Een houten snijplank doe je nooit in de wasmachine!
Een plastic snijplank is minder poreus en zou dus hygiënischer zijn omdat je dan de bacteriën er gelijk van kan afwassen. Ook is deze snijplank vaak aantrekkelijker omdat er minder onderhoud voor nodig is en ook zo de wasmachine in kan. Maar zodra er groeven of andere gebruikssporen in komen, die je gegarandeerd krijgt, gaan de bacteriën daar in zitten. Deze krijg je er dan helemaal niet meer uit. Zo neemt deze snijplank ook de kleurstoffen van bijvoorbeeld paprika of tomaat op en verkleurd je snijplank al snel. Als je geen zin hebt om telkens geld uit te geven aan een nieuwe snijplank dan raden wij aan een houten snijplank te nemen!
Meerdere snijplanken
Gebruik voor het snijden van verschillende ingrediënten verschillende snijplanken. Zo heeft volgens de HACCP (afkorting van het in Nederland gehanteerde voedselveiligheidssysteem) elke productgroep een eigen kleur snijplank. Groente en fruit wordt gesneden op de groene snijplank. Vis, schaal en schelpdieren worden gesneden op de blauwe snijplank. Rauw vlees heeft de rode snijplank. Brood en kaas wordt gebruikt op de witte snijplank. Kip en andere gevogelte heeft de gele snijplank. Gebraden vlees en worst wordt gesneden op de bruine snijplank. Heb je niet zoveel verschillende snijplanken dan is dat natuurlijk ook prima. Maar probeer wel zoveel mogelijk te werken met verschillende snijplanken voor verschillende ingrediënten!