Seizoensgroenten zijn goed voor je lichaam en voor het milieu. Doordat de producten lokaal geteeld zijn zitten er nog vitamines en mineralen in, die je al vrij snel kwijtraakt als ze een langere weg hadden moeten afleggen. Aardbeien die je in de winter nog bij de Appie kan halen zijn in verwarmde kassen gekweekt of zijn vanuit een warm land overgevlogen. Dit heeft niet bepaald een positieve invloed op het milieu. Welke seizoensgroenten kan je in januari gebruiken en waarmee?
Boerenkool
Deze koolsoort kennen we allemaal wel en zal de meesten van ons aan de koude winterdagen uit onze jeugd doen denken. Deze seizoensgroente staat vooral bekend om de combinatie met gestampte aardappelen, jus en een rookworst, boerenkoolstamppot dus! Je kan deze kool ook in verse smoothies met fruit verwerken of in een ovenschotel.
Champignons
De winter is al een tijdje aan de gang, wie wordt er juist dan nou niet blij van een dampend soepje? Maak met deze groente een fijne champignonsoep. Of doe de champignons door de risotto met wat pancetta. Champignons heeft een ietwat aardige, donkere smaak en is ook goed om te gebruiken bij het maken van jus.
Pastinaak
Deze vergeten groente moet vooral in januari meer aandacht krijgen. De milde en ietwat zoetige smaak maakt ook dat veel kinderen deze groente lekker vinden. Gebruik de pastinaak als puree met parelhoen of fazant. Of makkelijk in de oven met zoete aardappel en andere groenten.
Knolselderij
Knolselderij heeft ook wel iets weg van pastinaak. Deze groente is maanden te bewaren als je deze op een droge plek bewaart. Verwerk makkelijk in een aardappelgratin. Of zet in als gezonde twist op frietjes.
Witte kool
Witte kool heeft een knapperige textuur en kan fijngesneden in een salade verwerkt worden. Lekker met wraps of taco’s als frisse tegenhanger voor het zout