Heb jij het kerstmenu nog niet helemaal rond? Dan loop je achter. Bijna de helft van de Nederlandse hobbykoks start al in november met plannen, sommigen zelfs nóg eerder. Dat blijkt uit onderzoek van Wat Schaft De Podcast en Roger Bloem Marketing onder ruim 300 foodies en fanatieke thuiskoks. Eén ding is duidelijk: er wordt serieus gekookt deze feestdagen, maar wel met een frisse blik. Klassiek mag, gemak liever niet.

Groot koken, serieus plannen
Met kerst pakt de Nederlandse foodie uit. In 55% van de gevallen staat één host een compleet meergangendiner te koken, vaak voor meer dan zeven personen. Budget? Gemiddeld tussen de 20 en 50 euro per persoon, drank niet meegerekend. Elk jaar hetzelfde menu? Liever niet. Zeven op de tien thuiskoks koken elk jaar iets nieuws, al blijven ze graag dichtbij huis. De Franse keuken blijft favoriet, gevolgd door andere klassieke stijlen. Inspiratie komt nog steeds ouderwets vaak uit kookboeken, maar technieken als sous-vide, stoomoven en meer aandacht voor vis winnen terrein.

Vaarwel foie, hallo balans
Stoofpeertjes, zalmtartaar, wildragout en pavlova blijven populair. Toch schuift het menu langzaam op. Minder vlees, minder foie gras en meer groente. Meer dan 60% kookt minstens één vegetarische gang en bij 15% is zelfs het grootste deel van het menu vega. Wat echt niet meer hoeft? Garnalencocktail en kant-en-klare carpaccio. Alles kan, vinden foodies, zolang het maar goed gemaakt is en niet uit een plastic bakje komt.

Cadeaus voor mensen die echt koken
Onder de boom zijn foodies kritisch. Hoog op de wishlist: kookboeken die ze zelf hebben uitgezocht, goede olijfolie en degelijk keukengerei zoals messen, microplanes en mandolines. Wat liever niet? Kookboeken van niet-koks, willekeurige flessen wijn en one-trick gadgets als een avocadosnijder. Liever één goed ding dan drie loze beloftes in plastic.
Nog snel inspiratie nodig voor het kerstdiner of een culinair cadeau? Luister dan de kerstaflevering van Wat Schaft De Podcast via Spotify.