Tried & Tested: Maartje testte deze ‘diners at home’

Inspiratie

Kan je niet naar de horeca, dan komt de horeca gewoon naar jou. Lege kroegen, verlaten restaurant, ijverige chefs en bediening zonder gasten. De horeca huilt. Gelukkig zijn er tal van innovatieve chefs en restaurants die liever denken in mogelijkheden en uitzoeken wat er wel nog kan. Samen met mijn team ‘ultieme foodsnobs’ testen wij de lekkerste diners en boxen voor thuis van ondernemers die (tijdelijk) het roer omgooien.

LVFood

Alle Ballen op Baut

We love Baut! De pop-up der pop-ups. Met de 2e lockdown en drie prachtige zaken dicht hebben ze alle ballen op Baut gezet. Geen dure menu’s of ingewikkelde DIY-pakketen maar terug naar de basis; lekker op de bank met een stamppot en een balgehakt.

Wat eten we? Boerenkoolstamppot met een bal en jus + zuurkoolstamppot met een bal van de Vegetarische slager. Extra nemen we de uitgebakken spekjes en een huisgemaakte vlaflip als dessert.

Lievelings: dit moet de beste prijs-kwaliteit verhouding van any take out in Amsterdam zijn. Verder alleen al bij
het zien van het woord ‘vlaflip’ maakte mijn kinderhart een sprongetje.

Tip:vraag of je je eigen bakjes mee kunt nemen om wegwerpverpakkingen te besparen.

Datenight met Daalder

Bij Daalder krijg je de realdeal. Collega Mara en Yoeri probeerden dit diner voor thuis en zaten urenlang met liefde aan tafel. Naast alle bereidingen voor een te gek 5-gangen diner vind je een gezellig kaarsje en een Spotifyplaylist in de box. Tussendoor krijg je zelfs de ‘Is alles naar wens’ vraag door de speakers. ‘Hilarische vondst! Favoriet in het menu was de tonijn, met de pulpo op een mooie 2e plek. “De tonijn was echt top, de verschillende smaken combineerde goed samen en de crunchy bite was een aangename verrassing in het gerecht. Wel miste er bij de pulpo een component van knolselderij en grapefruit. Dit was erg jammer want dat had het gerecht waarschijnlijk nog verrassender gemaakt.”

Wat eten we?
– Tonijn: Gazpacho groene tomaat | Chipotle
– Pulpo: Dressing rode paprika Spaanse peper | bundelzwammen | Zeewier
– Lasagne: Knolselderij | Pecorino | Gerookte amandelen
– Kalfswang: Mousseline Mona Lisa aardappel | spitskool | truffeljus
– Pistachetaart: Dadels | frambozen | kaffir limoen

Minder: er waren twee componenten niet geleverd wat echt jammer is als als je zoveel betaald.

Tip: maak je diner nog meer compleet door er zelf bijpassende wijnen bij te halen bij je favoriete
wijnboer.

Scheepskameel thuis

Denkend aan een van de mooiste terrassen van Amsterdam doet het extra veel pijn dat deze prachtplek dicht is. Gelukkig kun je een lekker diner voor thuis gewoon ophalen bij de Scheepskameel, met of zonder wijnen. De Scheepskameel staat voor heldere, frisse en herkenbare smaken.

Wat eten we?
– Voorgerecht Drie bereidingen van prei (gepoft, gemarineerd, krokant) met
mierikswortelcrème, appel en gerookte hazelnoot
– Hoofdgerecht Gebraden runderborst met stoofjus en pompoen
– Nagerecht Gepocheerde kweepeer met pecan-cake en hangop

Minder: voor de luie medemens onder ons of iedereen die geen enkel risico wil nemen: bezorgen is niet
mogelijk. Afhalen wel.

Favoriet:een van de lekkerste desserts die ik in tijden at, waren de madeleines van de Scheepskameel. Zo uit
de oven, nog zacht, warm, als een overdag dutje op vakantie in een Auping bed waarbij je grote liefde je nog even toestopt. En geserveerd met een lodderige, goddelijke sabayon. Het leven wordt niet veel beter dan dat. Deze zomer stonden de madeleines nog op het afhaalmenu om erbij te bestellen. Ik zag het nu niet meer staan, maar vraag er vooral naar en houd rekening met 20 minuten extra wachttijd (ivm dus vers uit de oven).

Diner van Concours (Utrecht)

Restaurant Concours staat bekend als een van de beste van Utrecht dus natuurlijk moesten we die uit proberen. Op het menu vind je Frans geïnspireerde gerechten met knallende smaken en pure ingrediënten veelal uit eigen tuin. Alle losse onderdelen van de gerechten zijn perfect voorbereid waardoor het easy is een prachtig diner thuis te serveren.

Wat eten we?
– Amuse: Gekonfijte gele cherry tomaat, daarin een rouille van limoen, krokant van wortel en kervel
– Voorgerecht: Dungesneden wilde Heilbot in een marinade van zee eik poeder, met een kruidensalade, truffelaardappel kaantjes en vinaigrette
– Tussengerecht: Beignet van gerookte knolselderij, kletskop, spitskool, pompoen in zoetzuur en saus van Tom Yam.
– Hoofd: Aubergine in teriyaki, saloza, cantharellen, bloemkool couscous en gele curry mayonaise
– Nagerecht: Moelleux van chocolade, manvogelei, citroen merengue en saus van witte chocolade met kardemom

Favoriet:  vooral het voor- en tussengerecht was onze favoriet door verrassende smaakcombinaties zoals
knolselderij en kletskop.

Minder: het vegetarische hoofdgerecht viel een beetje tegen, was op zich lekker maar niet bijzonder en ook
de combinatie niet echt top naar mijn mening.

Tip: je kunt hier ook oesters per stuk, goed brood van Menno of een kaasplankje extra bestellen. Tuurlijk
wil je dat.