DE BESTE OP HOLLANDSE BODEM!

Inspiratie

Twee chefs van Nederlandse restaurants strijden dit jaar om de titel beste jonge chef in de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition 2024/2025. Noah Wynants (De Librije***) en Victor Guitton (Ciel Bleu**) koken op 4 november 2024 in de regionale finale van de internationale chefscompetitie.

In deze wedstrijd gaat S.Pellegrino op zoek naar het grote aanstormende talent in de gastronomie. Wynants en Guitton nemen het tijdens de Noord-Europese finale in Nederland op tegen acht andere jonge chefs uit Denemarken, Estland, Noorwegen en Zweden. Een internationale jury zal in het Miele Experience Centre besluiten wie met diens signature gerecht een plek in de wereldwijde finale in 2025 verdient. En de uiteindelijke titel van ‘World’s Best Young Chef’.

S.PELLEGRINO YOUNG CHEF ACADEMY COMPETITION

De S.Pellegrino Young Chef Academy is een internationaal initiatief dat culinaire talenten uitdaagt om hun gastronomische grenzen te verkennen. De competitie verbindt meer dan 1.000 chefs van over de hele wereld met elkaar. Van jong talent tot gerenommeerde rotten uit het vak. Via de competitie wil S.Pellegrino de ontwikkelingen in de gastronomie ondersteunen. En die begint bij deze nieuwe generatie van chefs.

Vorig jaar haalde de Nederlandse Jet Loos (nu Flore**) het tot de wereldwijde finales van de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition, waarin Portugees Nelson Freitas de titel in ontvangst nam. Eerdere regionale finalist was o.a. Friso van Amerongen, chef bij RIJKS*, met Joris Bijdendijk als mentor. De Nederlandse finalisten van deze zesde editie van S.Pellegrino Young Chef Academy Competition zijn Noah Wynants, senior souschef van De Librije in Zwolle en Victor Guitton, junior souschef van Ciel Bleu in Amsterdam.

DE CHEFS

Noah Wynants (26) studeerde aan de hotelschool in België. Na een eerste stage bij De Groene Lantaarn**, stapte hij in 2015, net 17 jaar oud, als stagiair de keuken van De Librije binnen. Hij werkt zich in die negen jaar op tot senior souschef naast Jonnie Boer en Nelson Tanate. Tijdens de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition wil Wynants met een veganistisch gerecht laten proeven wat er allemaal mogelijk is met Nederlandse producten. In zijn verfijnde rendang van shiitakes gebruikt hij alleen ingrediënten van eigen bodem, onder andere aubergines, hazelnoten en passievruchten.

Victor Guitton (23) begon op zijn 14de zijn culinaire carrière in Frankrijk, waar hij studeerde en zijn eerste stages liep in de keukens van Georges Blanc*** en Christopher Coutanceau**. Zijn drive om beter te worden stuurt hem Europa door. Van Frankrijk naar Londen, terug naar Frankrijk, en vervolgens naar Nederland. Guitton vervulde verschillende functies bij Roux at The Landeau en La Passagère*. Sinds 2021 is hij junior souschef bij Ciel Bleu. In zijn signature gerecht voor de competitie brengt Guitton de ingrediënten en inspiratie die hij uit al van zijn woonplaatsen meenam samen op het bord. Simpele ingrediënten die hij kent uit zijn geboortedorp, zoals aardappel en makreel, combineert hij met luxe ingrediënten als langoustine en oesters.

Tijdens de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition doorlopen deelnemende chefs – allemaal 30 jaar of jonger – een intensief selectieproces voor de wereldwijde finales in 2025. Ze ontwikkelen ieder een eigen signature gerecht waarmee ze hun culinaire visie op het bord uitserveren. Iedere deelnemer krijgt daarbij begeleiding van een door henzelf gekozen mentor.

Voor meer informatie over de competitie, ga naar www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com.