Voor ons zijn er een paar dingen uiterst belangrijk in het leven. Hoog op die lijst staan pasta en kaas. Pasta met kaas staat trouwens nog ietsje hoger. Maar er zit voor ons ook wel degelijk verschil in welke kaas er gebruikt wordt en misschien is er voor ons zelf wel een heilige top 3. Spoiler alert: mozzarella is niet een van de drie.
Zie hieronder onze drie favoriete Italiaanse kazen die heerlijk geraspt over een pasta smaken en wat nou de verschillen zijn tussen de drie.
Parmigiana reggiano
Misschien wel de koningin van de harde Italiaanse kazen. De kaas mag alleen zo heten wanneer hij volgens traditionele wijze gemaakt wordt in de streek rondom Parma. Parmezaanse kaas wordt uitsluitend van koemelk gemaakt en rijpt 12 tot 14 maanden. Super geliefd bij velen als wanneer zij een pasta met kaas en dus volledig terecht.
Grana padano
Wat nou als we je vertelde dat deze kaas al bijna duizend jaar geleden werd gemaakt in een klooster bij Milaan. Dat doet toch wel wat met de waardering voor deze kaas, en dat verdiend hij ook. De kaas lijkt op Parmezaanse kaas, maar is jonger en korreliger (‘grana’) van structuur. Ook niet onbelangrijk: hij is ook iets goedkoper.
Pecorino
Wordt altijd gemaakt van schapenkaas. Leuk is dat de kaas zowel jong als oud gegeten wordt. Pecorino die geschikt is om over de pasta geraspt te worden heeft minstens negen maanden gerijpt en heeft een scherpe, zoute smaak en korrelige structuur.